Starstablehjälpen

2015-08-22
22:48:05

Hästens gångarter

Hästarna på SSO har i huvudsak tre gångarter: skritt, trav och galopp. Galopp kan dock delas in i fyra hastigheter, som kan översättas till (i min mening, andra kanske inte håller med mig) kort galopp, mellangalopp, ökad galopp och full galopp.

Nere i högra hörnet av skärmen, till vänster om kartan, finns en symbol med en ryttare till häst som visar vilken gångart eller hastigheten hästen håller:


Rygga/backa (hästen skrittar baklänges)


Stillastående


Skritt


Trav


Kort galopp


Mellangalopp


Ökad galopp och full galopp (Ingen symboländring sker vid växling av dessa två. Man märker bara en skillnad i hastigheten)

För att gå från en gångart eller hastighet till en annan, räcker det att trycka på uppåtpilen eller W 1-7 gånger, beroende på om hästen står still eller är i rörelse. Hästen håller sedan den valda hastigheten tills man ökar farten, håller in hästen eller låter den sakta ner av sig själv. T.ex.från stillastående till högsta hastighet behöver man trycka 6 gånger. Från trav till ökad galopp räcker det att trycka 3 gånger. Samma sak gäller fast omvänt om man vill sakta ner, fast då trycker man på S eller nedåtpilen.

Om ryttarsymbolen blinkar rött  så betyder det att hästen är på väg att sakta ner eller stanna. För att hålla kvar hästen i gångarten eller hastigheten du vill att den ska hålla, tryck på uppåtpilen eller W en gång. Man kan även hoppa för att få hästen att hålla hastigheten, vilket är en fördel i tävlingar. Ryttarsymbolen blinkar dock aldrig när man ryggar hästen, så vill man fortsätta rygga så måste man trycka på nedåtpilen eller S med ett par sekunders mellanrum för att hästen inte ska stanna.

Hästen kan endast hoppa i någon av galopperna, men man kan ändå få den att hoppa i trav om man går från trav till kort galopp och trycker hoppa (0 eller mellanslag) innan hästen hinner ta sitt första galoppsteg. Efter hoppsprånget fortsätter hästen i kort galopp.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: