Starstablehjälpen

2015-08-22
22:37:00

Hur man använder koordinater

Vad är koordinater?

Om du öppnar upp karta över Jorvik och för muspekaren över den, så kan du se att det dyker upp siffror och bokstäver bredvid muspekaren, t.ex. X: 134, Y: 210. Detta är koordinater. Koordinater kan vara en stor hjälp om man vill hitta en exakt punkt man aldrig varit på tidigare, åtminstone om man känner till koordinaterna för just den punkten.

Kartan över Jorvik är uppdelad i 410x410 rutor som är numrerade, och som dessutom följer vågräta linjer som kallas för X, och lodräta linjer som kallas för Y. X-linjerna går från väst till öst (dvs från vänster till höger) och Y-linjerna går från norr till söder (dvs uppifrån och ner). Där en X-linje korsar en Y-linje bildas en punkt som tilldelas ett X-nummer och ett Y-nummer. Numrerna talar om hur många steg åt vänster och hur många steg neråt punkten finns i kartans rutnät. Punkten X:0, Y:0 finns högst upp i vänstra hörnet på kartan, medan punkten X:410, Y:410 finns längst ner i högra hörnet på kartan. Punkten X:0, Y, 25 finns längst ut till vänster på kartan och 25 steg ner. Punkten X: 47, Y:0 finns allra högst upp på karten och 47 steg åt vänster. X:134, Y:210 finns 134 steg åt vänster och 210 steg ner, vilket råkar vara en plats i nära Southsilvervattnets östra strand, några meter från Gamla Silvergladevägen. Det är den väg som går mellan Southsilvervattnet och Vingården.

Det finns även koordinater i nederkanten av kartan. Dessa vissa koordinaterna över platsen du befinner dig på för tillfället.

Koordinaterna bildar som sagt ett rutnät, och varje ruta är ungefär 10x10 SSO-meter stor (eller ca 14x14 häststeg i skritt). Om du letar efter t.ex. en stjärna som du vet koordinaterna till, så kan du ändå behöva leta runt lite när ridit till rätt koordinater, men du behöver bara hålla dig inom ett relativt litet område.


Hur använder man koordinater?

För att använda dig av koordinater för att hitta en plats, så måste du först känna till koordinaterna för den punkten.

Låt oss säga att du ska hitta punk X:100, Y:250, vilken är belägen i södra Gröndalskogen. Börja med att öppna kartan och använd muspekaren för att hitta rätt punkt, så att har något att ta sikte på. Stäng ner kartan igen och rid till det ungefärliga området. Öppna då upp kartan igen och flytta den en bit åt vänster och neråt, tillräckligt för att du ska kunna se vart du rider men samtidigt kunna se koordinaterna över där du befinner dig.

Börja med att hitta rätt X-linje. Vänd hästen åt öst eller väst beroende på vilket X-värde dina nuvarande koordinater har. Om X-värdet är högre än 100, rid åt väst. Om X-värdet är lägre än 100, rid åt öst. När du är på X:100, vänd hästen åt norr eller söder, beroende på ditt nuvarande Y-värde. Om Y-värdet är lägre än 250, rid åt söder. Om Y-värdet är högre än 250, rid mot norr. Fortsätt rakt fram (eller så rakt fram det går) tills du är på X:100, Y:250
 
Man kan självklart även göra tvärt om och börja med att leta upp rätt Y-linje.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: